Manuele neurotherapie en relaxatie


Wat is manuele neurotherapie en relaxatie?

Manuele Neurotherapie

Deze therapie richt zich op pijnvermindering.

In het onderzoek bevragen we de klachten op alle niveaus (bewegingen, organen, stress,…) gevolgd door de bewegingsonderzoeken en de gevoeligheid (over- of ondergevoeligheid) van zenuwen en zones waar die zenuwen toekomen of vertrekken. Zo krijg je een totaalbeeld opgesteld van mogelijke oorzaken of onderhoudende factoren van de pijn. De verschillende technieken (massagetechnieken, mobilisaties, zenuwreflexpunten op de voet) werken in op het zenuwstelsel. Voor mensen met chronische pijn kan het een grote meerwaarde betekenen. Vaak is er bij chronische pijn een overgevoeligheid en overprikkelbaarheid van onze hersensystemen, maar dit kan ook terug verminderd worden.
Een van de technieken zijn de zenuwreflexpunten aan de voet aandrukken.

Dit zijn uiterst precieze punten op het voetskelet die in relatie staan tot een zenuw of zenuwstructuur en zijn doelweefsel. Het zenuwreflexpunt op de voet reageert bij het aandrukken al dan niet met pijn al naargelang de bedoelde zenuw of zenuwstructuur overbelast is of niet. Het afdempen van de drukpijn leidt tot een onmiddellijke reflectoire ‘normalisatie’ van de prikkelgeleiding van de zenuw.

Relaxatie

Klachten door stress kunnen onder andere zijn hyperventilatie, paniekaanvallen, hartkloppingen, slaap-en concentratiestoornissen, duizeligheid,…

Bij relaxatietherapie leer je onder begeleiding van een therapeut  om lichamelijk en mentaal tot rust te komen door middel van relaxatieoefeningen. De toegepaste technieken zijn: ademhalingsoefeningen, relaxatie volgens Jacobson, visualisaties, massage en voetreflexologie. Relaxatietherapie kan ook ondersteunend werken bij o.a. burn-out, depressie en fibromyalgie.

Onze therapieën