Kinesitherapie en revalidatie


Wat is kinesitherapie en revalidatie?

Orthopedische revalidatie:

Doel is om de mobiliteit van een gewricht te verbeteren, de pijn te verminderen, de belastbaarheid, coördinatie en uithoudingsvermogen te vergroten en de spierkracht te versterken. Dit onder andere om ingrepen te voorkomen of na chirurgische ingrepen (meniscusoperaties, knie-, heup- of schouderprothese, fracturen, … Ook voor het herstel na een trauma zoals een ongeval, sportletsel,…

Neurologische revalidatie

Kinesitherapie bij centrale of perifere neurologische aandoeningen zoals hersenbloeding- of infarct, MS, Parkinson,… Doel is het onderhouden van bestaande fysieke mogelijkheden, valpreventie, voorkomen van gewrichtsverstijving en spierverkorting.

Pulmonaire revalidatie:

Revalidatie om te herstellen na een longaandoening. Bv.COPD

Cardiale revalidatie:

Revalidatie na een hartoperatie.

Rug-en nekschool

Velen zijn zich niet bewust van foutieve houdingen en foutieve bewegingspatronen. In eerste instantie kijk ik naar je houding en maak je bewust wat er kan gecorrigeerd worden. Is er ergens in de wervelzuil een bewegingsbeperking probeer ik deze eerst op te heffen via manuele technieken.

In tweede instantie maak ik je bewust van de diepe rug-en buikspieren, je leert voelen waar de spieren zich situeren en hoe je ze kan verstevigen.

Progressief gaan we over naar een individueel oefenschema, er wordt een schema meegegeven om thuis de oefeningen verder te kunnen zetten.

Ook preventie is belangrijk! Vermijd dat je rugpijn chronisch wordt en wees er op tijd bij.

Kinesiotaping

Kinesiotaping is een techniek die gebruik maakt van de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. Dat gebeurt met behulp van speciale tape. De tape activeert het zenuwstelsel en algemeen circulatiesysteem, waardoor de betreffende spieren en pezen weer snel herstellen. De Kinesio Tape is gericht op drukvermindering van het aangedane gebied en stimulering van een correcte beweging doordat de Tape de huid een stukje optilt. De tapemethode is heel effectief bij overbelasting, zoals achillespeesklachten, schouderklachten, rugklachten, een tennisarm enz. Ook verstuikingen en kneuzingen genezen sneller met Kinesio Tape

Onze therapieën