Specialisaties

Manuele Therapie

Gespecialiseerde kine die zich richt naar het opsporen van dysfuncties van het bewegingsapparaat. Onze beenderen, gewrichten, spieren, weefsels en zenuwen zorgen voor een harmonisch functioneel geheel in ons bewegingsproces.
Indicaties: nek- en rugklachten, cervicalgie, cervicogene hoofdpijn, chronische en acute lumbalgiën, herniaproblematieken, discopathiën, facetartrose, problemen perifere gewrichten, letsels en stoornissen van de spieren en weefsels, tendinitis problematiek, spierscheuren en elongaties, ligamentaire letsels, sportletsels, postoperatieve revalidatie.
Technieken: arthrogene en neurogene mobilisaties, zachte manipulaties, massage en weke delen technieken, fricties en triggerpuntbehandeling van het spierpeesapparaat, stretching, oscillaties en medische trainingstherapie.

Manuele Neurotherapie

Een totaaltherapie waarbij locomotorische, autonoom-viscerale en hormonale componenten samen bekeken worden om zo de patiënt zijn al dan niet gewone of gecompliceerde klacht beter te begrijpen en te behandelen. Dit pijn-klinisch denkmodel is gebaseerd op een brede literatuur- en fysiologiekennis van de verwerking van pijn.
Indicaties:
• Chronisch resistent ruglijden
• Segmentaal gerelateerde perifere klachten
bv. ischialgie, brachialgie, chronische tendinitiden
• Neurogene en neurovasculaire dysfuncties
bv. migraine, viscerale dysfuncties

Technieken:

1. Neuroreflectoire soft tissue frictie

Geeft een snelle normalisatie van de spierspanning, de innervatie van hypertone musculatuur wordt gunstig beïnvloed. Dit leidt tot een eerste interventie in de afbouw van pijnlijke spierketens.

2. Spine tuning en Nerve Tuning

Segmentale en multisegmentale mobilisatie- distractie- en compressietechnieken met de bedoeling het repetitief stimuleren van de proprioreceptoren in de facetgewrichten en ligamenta supra- en intraspinalis.

3. Viscerale neuroreflectoire therapie

Manuele technieken op de buik, thorax en diafragma. Losmaken fasciale verklevingen, mobiliseren ingewanden, arteriën en portaal systeem. In combinatie met zenuwreflexpunten voor sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel en topografische voetreflexologie. Deze technieken hebben invloed op de stofwisseling en neuroreflectoire invloed op sturingsmechanismen van het autonoom zenuwstelsel.

4. Zenuwreflexpunten aan de voet

Uiterst precieze punten op het voetskelet die in relatie staan tot een zenuw of zenuwstructuur en zijn doelweefsel. Het zenuwreflexpunt op de voet reageert bij het aandrukken al dan niet met pijn al naargelang de bedoelde zenuw of zenuwstructuur overbelast is of niet. Het afdempen van de drukpijn leidt tot een onmiddellijke reflectoire ‘normalisatie’ van de prikkelgeleiding van de zenuw.
De therapie beantwoordt aan de huidige Belgische nomenclatuur en conventienormen.

Psychomotorische therapie bij kinderen.

Een behandelingsvorm waarbij gewerkt wordt rond de basisvaardigheden van het kind.
Deze zijn: grove motoriek, fijne motoriek, schrijfmotoriek, inzicht ruimtelijke oriëntatie en structuratie (nodig om te kunnen lezen en rekenen), kennis lichaamsschema. In mijn praktijk richt ik me voornamelijk op het stimuleren van de fijne en schrijfmotoriek.
Psychomotoriek wordt gestart in overleg met de ouders, school en de huis- of kinderarts. De therapie wordt steeds voorafgegaan door een gestandaardiseerde test. Afhankelijk van de resultaten wordt bepaald welke therapie zal worden toegepast.
Psychomotorische therapie wordt meestal individueel gegeven met een frequentie van één tot twee maal dertig minuten per week, afhankelijk van de problematiek van het kind en het voorschrift van de arts. De ouders van kinderen met aantoonbare significante psychomotorische ontwikkelingsachterstanden kunnen binnen het kader van een F-pathologie tot 60 zittingen per jaar terugbetaling genieten van hun mutualiteit, en dit gedurende twee tot drie opeenvolgende kalenderjaren.

Endermologie

Een techniek waardoor het bindweefsel wordt versoepeld, de bloedcirculatie gestimuleerd en vocht en afvalstoffen worden afgevoerd. De LPG-techniek heeft een relaxerend effect op het lichaam en is absoluut pijnloos.
Indicaties:
• Huidversteviging en cellulitis verminderen.
• Lymfewerking en doorbloeding stimuleren (aanvullend op lymfedrainage).
• Spieren behandelen (fibrose, vlugger herstel na sportinspanning).
• Littekens behandelen (verkleefde littekens bv. na keizersnede, na operatie bij ziekte van Dupuytren)

Babymassage

Je baby heeft niet enkel behoefte aan slaap en melk, maar ook aan lichaamscontact. Na ongeveer een maand na de geboorte kan je starten met de babymassage. Samen met je baby kan je meer genieten van een dagelijks doelbewust contact.
Wat zijn de voordelen van deze massage?
• De bloedsomloop van je kindje wordt gestimuleerd.
• Babymassage stimuleert de zintuiglijke, motorische en emotionele ontwikkeling van je kindje.
• Het kan je baby tot rust brengen in momenten van onrust of zenuwachtigheid.
• De spijsvertering verloopt vlotter.
• Eventuele krampjes en andere ongemakken kunnen verlicht worden door een massage.
• Je baby ontwikkelt een betere tastzin.
• Een massage ontspant je kleintje en bevordert een diepe, zoete slaap.