Pre- en postnatale kinesitherapie

Zwangerschapsbegeleiding is aangewezen voor en na de bevalling. Er worden 9 sessies volledig terugbetaald via het ziekenfonds.

Prenatale kine:

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam van de vrouw ingrijpende veranderingen. Enkele zwangerschapskwaaltjes (bekkeninstabiliteit, rugklachten, oedemen, kortademigheid) kan je voorkomen door preventief advies. Daarom is een consultatie voor de bevalling zeker aangewezen. Met rug sparende tips en tips om eenzijdige belasting op het bekken te voorkomen kan je het risico op rug- en bekkenproblemen heel wat verminderen. Indien nodig wordt de bekkeninstabiliteit behandeld via: soft tissue technieken, oefeningen voor de stabiliserende spieren en ev. taping. Maar voorkomen is beter dan genezen. Dus wees er tijdig bij. Prenataal wordt ook het aanspannen van de bekkenbodemspier aangeleerd om het risico op incontinentie voor en na de bevalling te verkleinen en een vlotte arbeid te stimuleren.

Ook worden ademhalingstechnieken aangeleerd die nodig zijn tijdens de arbeid en de bevalling.

Samen met de partner wordt een sessie gegeven om beiden voor te bereiden op de bevalling. Er wordt info gegeven, ontspannende houdingen worden aangeleerd om tijdens de arbeid (o.a. met de zwangerschapsbal) de juiste manier van persen aan te leren. De partner leert hoe hij/zij je kan helpen te begeleiden bij de arbeid en het persen.

Kinesitherapie kan u helpen om deze mooie maar soms moeilijke periode zo comfortabel mogelijk door te brengen.

Postnatale kine:

Na de bevalling worden alle spieren die aanhechten op het bekken getraind. In eerste instantie de bekkenbodemspieren. Daar mag je van dag 1 na de bevalling al mee starten.

4 tot 6 weken na de bevalling kan je komen voor de postnatale kinesitherapie aan te vatten, intussen heb je zelf al geoefend op de bekkenbodemspieren, zo kan je vroeger met de andere oefeningen van start.

Tijdens de eerste sessie worden de bekkenbodemspieren, de buik- en rugspieren en algemene conditie geëvalueerd.

Progressief worden de bekkenbodemspieren, rug- en buikspieren, beenspieren verder verstevigd.