Algemene kine

Rug- en nekschool

Het is van groot belang bewust te zijn van een juiste houding van het lichaam. Velen zijn zich niet bewust van foutieve houdingen en foutieve bewegingspatronen. In eerste instantie kijk ik naar je houding en maak je bewust via o.a. visuele feedback wat er kan gecorrigeerd worden. Is er ergens in de wervelzuil een bewegingsbeperking probeer ik deze eerst op te heffen via manuele technieken.

In tweede instantie maak ik je bewust van de diepe rug-en buikspieren, je leert voelen waar de spieren zich situeren en hoe je ze kan verstevigen.

Progressief gaan we over naar een individueel oefenschema, er wordt een schema meegeven om thuis de oefeningen verder te kunnen zetten.

Ook preventie is belangrijk! Vermijd dat je rugpijn chronisch wordt en wees er op tijd bij.

Pre- en postnatale kinesitherapie

Zwangerschapsbegeleiding is aangewezen voor en na de bevalling.

Er worden 9 sessies volledig terugbetaald via het ziekenfonds.

Prenatale kine:

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam van de vrouw ingrijpende veranderingen.

Enkele zwangerschapskwaaltjes (bekkeninstabiliteit, rugklachten, oedemen, kortademigheid) kan je voorkomen door preventief advies. Daarom is een consultatie voor de bevalling zeker aangewezen. Met rug sparende tips en tips om eenzijdige belasting op het bekken te voorkomen kan je het risico op rug- en bekkenproblemen heel wat verminderen. Indien nodig wordt de bekkeninstabiliteit behandeld via soft tissue technieken, te oefenen op de stabiliserende spieren en ev. taping aan te brengen. Maar voorkomen is beter dan genezen. Dus wees er tijdig bij. Prenataal wordt ook het aanspannen van de bekkenbodemspier aangeleerd om het risico op incontinentie voor en na de bevalling te verkleinen en een vlotte arbeid te stimuleren.

Ook worden ademhalingtechnieken aangeleerd die nodig zijn tijdens de arbeid en de bevalling.

Samen met de partner wordt een sessie gegeven om beiden voor te bereiden op de bevalling, er wordt info gegeven, er worden ontspannende houdingen aangeleerd voor tijdens de arbeid o.a. met de zwangerschapsbal, de juiste manier van persen wordt aangeleerd. De partner leert hoe hij kan helpen en begeleiden bij de arbeid en het persen.

Kinesitherapie kan u helpen om deze mooie maar soms moeilijke periode zo comfortabel mogelijk door te brengen.

Postnatale kine:

Na de bevalling worden alle spieren die aanhechten op het bekken getraind. In eerste instantie de bekkenbodemspieren. Daar mag je van dag 1 na de bevalling al mee starten.

4 tot 6 weken na de bevalling kan je komen voor de postnatale kinesitherapie aan te vatten, intussen heb je zelf al geoefend op de bekkenbodemspieren, zo kan je vroeger met de andere oefeningen van start.

Tijdens de eerste sessie worden de bekkenbodemspieren, de buik- en rugspieren en algemene conditie geëvalueerd.

Progressief worden de bekkenbodemspieren, rug- en buikspieren, beenspieren verder verstevigd.

Ademhalingskinesitherapie bij baby’s, volwassenen en ouderen.

Doel van de AH kine is zo snel mogelijk de longen vrij te krijgen van mucus (slijm). Dit is voornamelijk van toepassing bij baby’s en ouderen die moeilijk autonoom het mucus kunnen ophoesten.

Technieken bij baby’s (o.a. bronchitis)

Thoraxdrukkingen, neusspoeling, bouncing, stimuleren hoestrefex

Technieken bij ouderen (o.a. bij COPD)

AH-technieken en thoraxdrukkingen

Via deze techniek wordt het slijm vlugger uit de luchtwegen verwijderd en voorkom je dat het slijm zich dieper in de luchtwegen verplaatst.

Kinesiotaping

Kinesiotaping is een techniek die gebruik maakt van de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. Dat gebeurt met behulp van speciale tape. De tape activeert het zenuwstelsel en algemeen circulatiesysteem, waardoor de betreffende spieren en pezen weer snel herstellen.De Kinesio Tape is gericht op drukvermindering van het aangedane gebied en stimulering van een correcte beweging doordat de Tape de huid een stukje optilt.

De tapemethode is heel effectief bij overbelasting, zoals achillespeesklachten, schouderklachten, rugklachten, een tennisarm enz. Ook verstuikingen en kneuzingen genezen sneller met Kinesio Tape. Deze vorm van tapen kan op verschillende manieren in de sportverzorging worden toegepast. De belangrijkste effecten zijn pijndemping, drukvermindering en verbetering van bloed- en lymfecirculatie.

 Orthopedische revalidatie

Revalidatie om ingrepen te voorkomen of na chirurgische ingrepen (meniscusoperaties, knie-, heup- of schouderprothese, fracturen, …)

Herstel na trauma: ongeval, sportletsel,…

Doel is om de mobiliteit van een gewricht te verbeteren, de pijn te verminderen, de belastbaarheid, coördinatie en uithoudingsvermogen te vergroten en de spierkracht te versterken.

Neurologische revalidatie

Kinesitherapie bij centrale of perifere neurologische aandoeningen o.a. hersenbloeding- of infarct, MS, …

Doel is het onderhouden van bestaande fysieke mogelijkheden, valpreventie, voorkomen van gewrichtsverstijving, spierverkorting.

IR sauna

Een bezoek aan de IR sauna is in de eerste plaats relaxerend. Door de warmte worden uw spieren soepelder en ontspannen uw nek en schouders.

Het vermindert pijn bij artrose, spier- en gewrichtspijnen, hoofdpijn en stress.

De warmte van de IR stralers wordt goed verdragen, meer dan in een klassieke sauna.